Blog...

 

Welke middelen moet ik eigenlijk in huis hebben als EHBO-kit?

Deze vraag wordt me vaker gesteld. Zeker van jonge moeders, die liever een natuurlijke oplossing zoeken bij kleine kwaaltjes en niet direct naar paracetamol e.d. willen grijpen.

 

 

Ik ben er altijd blij mee, maar tegelijkertijd stelt het me voor een dilemma:

 

Wil ik dat ouders zelf aan de slag gaan met homeopathische middelen? Goed bedoelde, maar verkeerd toegepaste homeopathie kan naast het vertrouwen erin (“zie je wel, het werkt niet”) ook de gezondheid van het kind beschadigen. Homeopathie is in principe een veilige, natuurlijke geneeswijze zonder bijwerkingen, maar… er zijn verschillende scenario’s:

 

  1. Je hebt geluk, het middel is juist en het kind wordt beter – sjakkaaa!

  2. Je hebt pech, het middel is totaal verkeerd en doet niets – jammer, maar helaas, niet zo veel aan de hand. Je kijkt opnieuw en komt op een ander middel uit.

  3. Je hebt het net niet helemaal goed en het helpt ogenschijnlijk wel, maar de klachten komen heviger of op een andere plek terug – dat is meer dan jammer, want het middel was net niet het juiste waardoor je de symptomen hebt onderdrukt, maar de ziekte/verstoring niet hebt genezen. Deze komt terug (dan heb je geluk) of op een andere/diepere manier naar boven en het vervelende is: dit is lastiger te herstellen.

 

En juist voor het punt 3 ben ik als homeopaat bang.

 

Maar goed, ik wil niemand bang maken.

 

Mijn eerste advies is:

 

 

Voorkomen is beter dan genezen, daarom:

 

  1. Ga naar een klassiek homeopaat, ook al ben je niet ziek en laat hem het constitutiemiddel van jezelf of je kinderen vinden. Dit ondersteunt je constitutie en kun je beter omgaan met ziekmakende invloeden.

  2. Eet gezond, geef borstvoeding, ga veel naar buiten, beweeg voldoende en vermijd stress, straling en andere ziekmakende factoren.

 

Voor situaties die je niet kunt voorkomen (zeker met kinderen) zoals: tanden krijgen, vallen, stoten, verwonden, insectenbeten… kun je wel een paar homeopathische middelen in huis halen (naast alle constitutiemiddelen van het gezin).

 

 

Deze zou ik aanbevelen:

 

Arnica – voor bloeduitstortingen, blauwe plekken, vallen, stoten, stomp trauma, na operaties en bevallingen

 

Apis – insectenbeten met zwelling, roodheid, netelroos, zwellingen van lichaamsdelen (ooglid bij ontsteking bijv)

 

Chamomilla – tanden krijgen, een wang rood, de andere bleek, onrustige kinderen die sensibel zijn voor pijn, willen gedragen worden, dan weer niet aangeraakt worden. Groene ontlasting. Veelal toegepast bij tanden krijgen, maar ook bij pijn (oorpijn, buikpijn…) en onrust.

 

Ledum: puntige verwondingen; bijtwonden, insectensteken (als apis niets gedaan heeft), andere steken (naald, mes…)

 

Symphytum – botbreuken, blauw oog.

 

Vertrouw je het niet? Bel een arts. Heb je twijfel? Bel een homeopaat of een arts.

 

 

Hoe pas je het toe?

 

Je hebt geen hoge dosering nodig: C6, C12, C30 zijn prima.

 

Is je kind net van de schommel gevallen? Geef hem direct 3 korreltjes (het liefst even onder de tong en daar laten oplossen en niet direct doorslikken – geen ramp als dat niet lukt).

 

Is het iets minder acuut of wil je het middel vaker herhalen, dan los je 3 korreltjes op in het liefst bronwater (halfvol 0,5l flesje), sla je de fles drie keer tegen je handpalm en neem je regelmatig een slokje (even in je mond laten voordat je doorslikt). Bij acute toestanden kun je 3x per dag of om de 2 uur innemen. Denk eraan, elke keer weer 3x te slaan! Maar: merk je verbetering, stop je met de inname en ga je pas verder als het weer slechter gaat.

 

Ingewikkeld? Niet als je homeopathie als energetische geneeswijze ziet: zolang er beweging in de goede richting in zit herhaal je niet. Komen de klachten weer op, dan herhaal je.

 

Heb je twijfel? Bel je homeopaat!

 

 

Je kunt een EHBO-kit met 37 middelen online bestellen bij Merlijn boekhandel: http://www.merlijnboekhandel.nl/testdoos-ehbo-c30.html

 

Waarom een doos met 37 middelen aanschaffen als ik maar van 5 de werking ken en mag geven?

Het kan zo maar zijn dat jij of je kind ziek bent/is en je je homeopaat belt en die zegt: je hebt Aconitum nodig. Dan is het alleen maar fijn dat je Aconitum al in huis hebt.

 

 

 

Praktijk voor
Klassieke Homeopathie
Kathrin Sprenger
Erkend lid NvKH - 07-1644